Geert Wilders vs Daniel Dee

Afgelopen week heeft Geert Wilders voormalig stadsdichter van Rotterdam, Daniël Dee geblokkeerd op Twitter. De waarschijnlijke aanleiding is zijn gedicht ‘Weeklacht voor een ziek land’.

Nadat Daniël dit feestelijk mededeelde op Facebook waren de reacties op zijn zachtst gezegd nogal uitlopend van elkaar. Waar de een het geweldig vind en hem met de blokkade feliciteren, waren er anderen die het triest, een kutgedicht vinden of zelfs oproepen om juist op Geert Wilders te stemmen.

Het betreffende gedicht is een acrostichon, een gedicht waarvan bepaalde, meestal de eerste, letters van iedere regel of strofe, achter elkaar gelezen zelf ook een woord of zin vormen.

Reden genoeg om Daniël Dee eens te bellen om te vragen over het hoe en waarom.

Hoi Daniël, hoe is het?

Met mij is het goed hoor.

Je gedicht over Geert Wilders heeft nogal wat losgemaakt.

Ja. Nou, ja. Een beetje, relatief gezien, op Facebook.

Wat vindt je van de reacties?

Ze zijn eigenlijk een beetje te voorspellen, toch? De gemiddelde PVV’er is gewoon boos en als je dan iets van kritiek levert, hoe klein ook, dan krijg je de wind van voren. Dan ben je een landverrader.

Er zijn er die het geen gedicht vinden.

Die zijn er ook. Dat mag ook. Maar ja, ik ben de dichter en ik zeg dat het een gedicht is. Ik vraag me ook af in hoeverre die lui ook poëzie lezen hoor.

Met welke reden heb je het gedicht geschreven?

De aanleiding was, dat Geert Wilders zei: “Dit land is ziek”. Waarom, weet ik niet meer. Maar toen hij dat zei, toen dacht ik: “Daar kan ik wel iets mee”. Het is namelijk inderdaad ziek, als zo’n iemand een politiek leider kan zijn in dit land. En dat is eigenlijk de reden geweest dat ik het gedicht geschreven heb. Ik moet eerlijk zeggen, ik vind het wel een geestig gedicht. Ik kan er zelf hard om lachen, maar ik vind het niet goed genoeg om in een bundel op te nemen.

Wie is nu zo ziek? Het land, Geert Wilders of misschien toch wel jij?

Of misschien wel alledrie? Kijk, ik ben een uitgesproken tegenstander van het beleid dat Wilders wil implementeren, dus ik zie hem als een ziekte. Een fascist. En dat is een ziekte. Maar het feit dat hij hier zo een grote aanhang heeft, zegt ook iets over het land zelf. Wat Geert Wilders “ziek” noemt ben ik wel met hem eens, alleen om een andere reden. Namelijk dat de PVV zo groot kan worden. Misschien heb ik het wel helemaal mis en ben ik ziek, maar daar ga ik toch niet helemaal vanuit.

Als Wilders na de verkiezingen opeens minister-president Wilders is, ben je dan niet bang om uitgezet te worden?

Nee, daar ben ik niet bang voor. Ik ga er eigenlijk wel een beetje vanuit dat hij het wordt. Ik ben wel zo een doemdenker. Voor schrijvers en kunstenaars zal het dan ook wel een stuk lastiger worden.  Je zal bezuinigingen krijgen en heel veel tegenstand op die “linkse hobby’s”.

Dan zal jij wel de eerste zijn die geen schrijversbeurs meer zal krijgen.

Dat zit er dan wel in, ja. Maar goed, laat dat zo zijn. Vind ik ook niet zo heel erg. Ik blijf toch schrijven. Ook als ik lopendebandwerk moet gaan doen.

Is er nog een ziekte in je gedicht die je het leukst vindt om iemand toe te wensen?

Nee. Maar hij begint natuurlijk met gonorroe, dat is altijd een leuke.

Moeten we het allemaal erg serieus nemen?

Natuurlijk niet. Zo’n gedicht is een vingeroefening, weet je wel. Meer niet.

 

Weeklacht voor een ziek land

Gonorroe
Etter
Ebola
Rachitis
Tyfus

Wrat
Influenza
Lepra
Druiper
Eksteroog
Rodehond
Syfilis

© 2017 Daniel Dee