2Pac & Poetry

Tupac Shakur (ook wel bekend als 2Pac, Makavelli), blies 13 september 1996, op 25 jarige leeftijd zijn laatste adem uit in een ziekenhuis in Las Vegas. Een week eerder, op 7 september, werd hij in dezelfde stad slachtoffer van een drive-by shooting. Hij werd twee keer geraakt in zijn borst, eenmaal in zijn arm en eenmaal in zijn dij. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie hem heeft vermoord.

Embed from Getty Images

 

Tupac is vooral bekend om zijn muziek. Hij was rapper, acteur en ook dichter. De bekendste nummers van hem zijn zonder twijfel ‘California Love’, ‘Changes’ en ‘To Live & Die In L.A.’. Als acteur is zijn bekendste film waarschijnlijk ‘Poetic Justice’ waar hij naast Janet Jackson de hoofdrol op zich nam. In deze film speelt Janet Jackson de rol van Justice, die gedichten schrijft om haar hart te luchten.Tupac speelt de rol van Lucky, een jonge vader met problemen met zijn ex en over de manier hoe zij hun dochtertje opvoedt. Justice en Lucky groeien in de film steeds dichter naar elkaar toe. De gedichten die Janet Jackson als Justice in de film voordraagt zijn geschreven door de bekende Amerikaanse dichter, Maya Angelou.
Tupac schreef zelf, in het echt, ook gedichten. Een beroemd gedicht van hem is, ‘The Rose That Grew From Concrete’, een gedicht over dat moeilijke tijden overwonnen kunnen worden, zelfs als het er niet zo uit ziet.

Wanneer je Tupac’s gedichten leest, zie je dat hij ook een gevoelige jongen was en niet alleen de stoere gangster rapper die we uit zijn videoclips kennen. De problemen en dromen die hij beschrijft in zijn poëzie, zijn de problemen en dromen van ieder jong persoon, waar dan ook op de wereld.

Een aantal van zijn gedichten zijn postuum op het album, ‘The Rose That Grew From Concrete’ uitgebracht. Het album bevat 25 tracks.

Een aantal van zijn gedichten kun je lezen op allpoetry.com.

topfoto: ©photobucket