Frans Vogel Poezieprijs 2017 voor Lilian Zielstra

De eerste Frans Vogel Poëzieprijs is toegekend aan schrijfdocent en huidig stadsdichter van Groningen Lilian Zielstra.

Lilian Zielstra
Lilian Zielstra – Foto Vera Cornel

De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters en is er voor om jonge dichters die schrijven binnen de geest van Frans Vogel te stimuleren.

‘De jury heeft grote waardering voor de open blik waarmee Zielstra schrijft over allerlei facetten van het stedelijke leven in Groningen en daarbuiten. Zij dicht in heldere taal, wars van poëtische tierelantijnen. In haar gedichten voert Zielstra zowel degenen op die midden in het grotestadsleven staan als zij die zich aan de randen ervan bevinden. Zielstra schrijft met compassie, onbevangenheid en humor. Haar gedichten zijn bij uitstek buitgemaakt op het stadsleven anno nu. Dat maakt haar tot de ideale laureaat voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017.’, aldus het juryraport.

De feestelijke uitreiking zal op zaterdagavond 14 oktober, voorafgaand aan Geen Daden Maar Woorden Festival, plaatsvinden in Kantine Walhalla (Katendrecht) te Rotterdam.

Tijdens de korte ceremonie zullen er filmbeelden van Frans Vogel vertoond worden, wordt het volledige juryrapport voorgelezen, waarna Lilian Zielstra de prijs – bestaande uit een geldbedrag à 1500 euro en een beeldje vervaardigd door kunstenaar Cor Kraat – overhandigd krijgt. Tot slot zal Zielstra uit haar werk voordragen.