Viva la Instagrampoesía!

Poëzie op Instagram is hot! Het lijkt het nieuwe medium voor dichters te worden. Moeten de gevestigde dichters uitkijken voor dit nieuwe poëziemedium of kunnen ze rustig blijven ademhalen door het verschil in stijl?

Instagrampoëzie kenmerkt zich door snelle, korte stukjes tekst, oneliners en woordspelingen. De Instagramdichters hebben vaak duizenden volgers, waarbij reguliere dichters het toch vaak met enkele honderden moeten doen.

Is er een digitale revolutie in de poëzie aan de gang? Geen idee, maar als het zo is, dan zijn deze vier Instagramdichters de rebellenleiders van de revolutie.

Viva la Instagrampoesía!

Kay Slice
Instagram: kaysliced

FullSizeRender-1
Kay Slice

Stel je eens voor.
Ik ben Kay Slice artiest en poet. Schrijven staat bij mij centraal of het nou een track, gedicht of slice is. Oh ja, als je niet tegen woordgrapjes kan kunnen we geen vrienden zijn.

Waarom dichten op Insta?
Het is een handig medium die past bij onze huidige lifestyle. Insta is laagdrempelig. Bijna iedereen wil inspirerende quotes zien en delen. Maar, aan de andere kant worden gedichten nog te vaak gezien als iets stoffigs. Door te dichten op Insta dragen we in zekere zin bij aan het swifferen van dat imago.

Waar haal jij je inspiratie uit?
Uit de dagelijkse bezigheden, mijn directe omgeving, collega’s en muziek heel veel muziek.

Instagram of een ouderwetse papieren dichtbundel?
Waarom niet beide? Je kan je Instagram bundelen en je bundel Instagrammen.

Welke Instadichters moeten we volgen volgens jou?
Gedichtenvanduif, Derrek Otte, Merel Morre, Rene Oskam en Toryofmylife.

JPEG week 36
Instapoëzie van Kay Slice

Merel Morre
Instagram: merelmorre

image1
Merel Morre

Stel je eens voor.
Merel Morre, tekstschrijver en dichter, moeder van een dochter (13) en een zoon (11), getrouwd met Sebastiaan. Ik heb een tekstbureau: Brief van de Koning, dat run ik samen met Lidy, mijn compagnon. We werken voor uiteenlopende opdrachtgevers en schrijven in de volle breedte: van bedrijfsnaam en pay-off tot copy voor web en algemene voorwaarden. Daarnaast schrijf ik gedichten die ik publiceer in dichtbundels en online deel via Twitter, Facebook en Instagram. In 2013 verscheen mijn eerste bundel (Met mijn ogen dicht ik alles heel) en in 2015 verschenen Dons op mijn tanden en Een Bundel Geluk. Op dit moment werk ik aan mijn vierde bundel.

Met mijn zus, edelsmid van beroep, heb ik een sieradenlijn opgezet: Dicht op de huid. Zij maakt zilveren sieraden met mijn dichtregels. De letters slaat ze er met de hand in, dus elk sieraad is uniek.

Waarom dichten op Insta?
Omdat het een positief medium is en veel mensen het gebruiken! Ik vind het leuk om mijn werk te delen, dus sinds een jaar ben ik daarmee actief op Instagram. Twitter deed ik al veel langer, maar ineens was er het inzicht dat ik met Instagram (en Facebook) ook weer nieuwe mensen kan bereiken.

Waar haal jij je inspiratie uit?
Waaruit haal ik géén inspiratie? Het kan alles zijn, maar wat vaak werkt is gewoon om me heen kijken. Op straat, in de trein, bij Albert Heijn en in de kroeg. Ook films, boeken, musea en foto’s kunnen me op een idee brengen voor een gedicht. En uitdrukkingen! Veel van mijn korte teksten zijn verbasteringen van algemene uitdrukkingen of spreekwoorden. Daaraan draai ik dan of ik vervang een paar letters en verander daarmee de betekenis of de kracht.

Instagram of een ouderwetse papieren dichtbundel?
Er gaat niks boven een papieren bundel. Maar ik vind of/of eigenlijk onzin. Het moet allebei.

Welke Instadichters moeten we volgen volgens jou?
Oeh, gewetensvraag! Want ik volgde er tot deze vraag niet één! Ben nu blozend, maar vlug René Oskam gaan volgen, want van hem zie ik soms dingen voorbij komen en dat vind ik meestal echt heel sterk. Dus die, volg die man!

Merel Morre
Instapoëzie van Merel Morre

 

Tim Verhoef
Instagram: tim_verhoef

Tim Verhoef
Tim Verhoef

Stel je eens voor.
Hallo,

Aangenaam, Tim Verhoef.

In mijn jongere jaren wilde ik altijd rapper worden maar dat talent ontbrak, helaas. Dus mijn stapel rapteksten gingen de vriezer in. Toch is schrijven mij altijd blijven boeien. Door de liefde, samen met de meekomende ervaringen, heb ik (jaren later) het schrijven weer opgepakt. Dit keer niet in de vorm van rap, het moest allemaal wat mooier en dieper.

Ik probeer dingen te verwoorden vanuit een ander perspectief. Niet alles is zoals het lijkt. Van een steen probeer ik een bloem te maken en andersom. Uit negatieve ervaringen probeer ik iets positiefs te laten bloeien. Wees tevreden zoals je bent, wie je bent en waar je vandaan komt. Laat niemand je wijsmaken te veranderen maar groeien mag zeker. Dat is heel fijn zelfs

Waarom dichten op Insta?
Insta is een laagdrempelig podium met een groot bereik en dus ideaal voor mij om via deze weg mensen te kunnen bereiken. Ben ook heel dankbaar voor die lieve mensen die mij volgen en mijn uitingen willen lezen.

Waar haal jij je inspiratie uit?
Ik haal inspiratie uit mijn eigen ervaringen en gedachtegang. Ook uit ervaringen van mensen die dicht bij mij staan. En de mooie, maar ook ellendige wereld-issues. Muziek mag ook zeker niet absent zijn. Deel graag hoe ik over dingen denk, maar vooral hoe ik de wereld graag zou willen zien.

Instagram of een ouderwetse papieren dichtbundel?
Eigenlijk hoor ik te zeggen een ouderwetse papieren dichtbundel. Dat is qua sfeer, gevoel en geur ook geweldig. Eerlijk gezegd koop ik bijna nooit een dichtbundel, boeken daarentegen wel. Alhoewel een eigen bundel nog wel in de planning staat.

Welke Instadichters moeten we volgen volgens jou?
Ook lastig, ieder heeft zo zijn eigen stijl, dus hangt ook wel van mijn mood af. Lees zelf graag de woorden van Rachad Debdoubi.

Tim Verhoef Insta
Instapoëzie van Tim Verhoef

DUIF
Instagram: gedichtenvanduif

DUIF
DUIF

Stel je eens voor.
Mijn naam is Christian van Zweden en ik schrijf onder de naam DUIF. Momenteel ben ik 26 winters oud en ik studeer Social Work. Op dit moment woon ik in Rotterdam maar ik ben geboren in Goes, een trotse Zeeuw dus.

Wat ik doe zijn voornamelijk gedichten schrijven. Het zijn kleine, vrolijke en beeldende teksten die ik deel op de sociale media. Daarnaast houd ik mij bezig met teksten schrijven voor organisaties, particulieren en in opdracht, optredens, columns, verhalen en komt er binnenkort een webshop online met kaartjes.

Waarom dichten op Insta?
Het is denk ik niet zozeer dat ik dicht op Instagram. Ik weet ook niet of de titel ‘Instagramdichter’ mij helemaal past, al begrijp ik heel goed dat ik zo wordt gezien. Toen ik begon met dichten zocht ik een medium waar ik mijn gedichten kon verspreiden, daar bleek Instagram zich het beste voor te lenen. Daarnaast post ik ook op Facebook en ben ik bezig met een eigen website.

Waar haal jij je inspiratie uit?
Mijn inspiratie haal ik uit bewust omgaan met alles wat ik voel, met wat ik denk, wat mij opvalt aan het leven, wat ik zie gebeuren, de straten, bepaalde woorden, verhalen die ik lees. Het kan zoveel zijn. Ik denk dat ik veel ideeën opdoe door opmerkzaam in het leven te staan en oog te hebben voor detail.

Instagram of een ouderwetse papieren dichtbundel?
Mag ik ook voor beide kiezen? Ik denk dat Instagram vandaag de dag een heel goed medium is om je gedichten te verspreiden. Uiteindelijk is het doel wel om een papierendichtbundel uit te brengen. Het is fijn om iets fysieks in je handen te hebben, het papier te ruiken en dat het gewoon op je nachtkastje kan liggen.

Welke Instadichters moeten we volgen volgens jou?
Er zijn er een aantal waarvan ik vind dat ze altijd kwaliteit brengen. Dat zijn: MarnixAmsterdam, The Writing Gipsy, Derrek Otte, Psychokillerblog en Eventjeseefje. Jullie mogen zelf uitvogelen hoe goed ze dan wel niet zijn!

Gedicht DUIF
Instapoëzie van DUIF