De zeven mooiste gedichten op muziek

Er zijn songteksten die zo mooi zijn, dat je er helemaal in weg kan dromen, die je meenemen naar andere werelden, die je hoop geven, je troosten of juist heel blij maken. Sommige songteksten zijn zo mooi, dat het wel poëzie lijkt. Maar, zijn er ook bestaande gedichten door muzikanten op muziek gezet? Het antwoord is: Ja. Hieronder zeven van de mooiste pareltjes die wij konden vinden.

All I Wanna Do – Sheryl Crow

Toen Sheryl Crow haar debuutalbum Tuesday Night Music Club aan het opnemen was, begon ze in een dichtbundel te lezen die producer Bill Bottrell in een tweedehands boekwinkeltje gekocht had. Het bleek om de dichtbundel The Country of Here Below van Wyn Cooper te gaan. In deze dichtbundel staat het gedicht Fun. Crow werd zo enthousiast van het gedicht dat ze besloot het te gebruiken voor een nummer. Ze belde Cooper op, die dolgelukkig van het idee werd. All I Wanna Do werd een wereldhit en is de grootste hit van Crow geworden. Van de dichtbundel The Country of Here Below waren oorspronkelijk slechts 500 exemplaren gedrukt. Door het succes van het nummer, zijn er verschillende herdrukken van gemaakt.

The Ground Beneath Her Feet – U2

Toen Bono zijn film The Million Dollar Hotel had gemaakt, moest er ook passende muziek bijkomen. Salman Rushdie, vriend van Bono en die zelfs ook enige tijd ondergedoken zat bij Bono door de fatwa die door de toen Iraanse leider Komeini over Rushdie was uitgesproken, had net zijn boek The Ground Beneath Her Feet geschreven met daarin de tekst van dit nummer. De tekst is bijna in zijn geheel gebruikt, behalve de zin She was my ground, my favorite sound, my country road, my city street, my sky above, my only love, and the ground beneath my feet. Het nummer is een van de gevoeligste en sfeervolste nummers die U2 gemaakt heeft.

Guantanamera – Compay Segundo

Wij hebben gekozen voor de versie van de Cubaanse artiest Compay Segundo, maar we hadden ook, The Sandpipers, Joan Baez, Julio Iglesias, Celia Cruz, The Gipsy Kings, Pete Seeger, Nana Mouskouri, Wyclef Jean, Jimmy Buffett, Los Lobos of nog honderd anderen artiesten kunnen kiezen. Guantanamera is geschreven door de Cubaanse dichter en Cuba’s nationale held José Martí. De coupletten van het nummer komen uit verschillende gedichten uit de bundel Versos sencillos van Martí en zijn bij elkaar gevoegd door de Cubaanse componist Julián Orbón.

Gold All Over The Ground – Brad Paisley

Toen John Carter Cash, het enige kind van Johnny Cash en June Carter, bij Brad Paisley thuis het gedicht Gold All Over The Ground van zijn vader liet zien, wist Paisley dat hij hier iets mee moest doen. Het gedicht staat in de in 2016 uitgekomen bundel Forever Words van Cash, welke volstaat met gedichten en songteksten. Het gedicht draagt Cash op aan zijn vrouw June. Johnny stierf op 12 september 2003, 4 maanden nadat June overleed. Naast elkaar liggen ze bergaven in Hendersonville Memory Garden, Tennessee. Zelfs de dood kon deze liefde niet scheiden.

I Wanna Be Yours – Arctic Monkeys

In 1982 nam de Engelse punkdichter John Cooper Clarke zijn gedicht I Wanna Be Yours op. In 2013 deden de Arctic Monkeys dit dunnetjes over. Alleen het eerste vers van het gedicht is door de Arctic Monkeys overgenomen, voor de rest van het nummer is dichterlijke vrijheid gebruikt om het beter te laten lopen op muziek. Maar de opening van het nummer met het originele openingsvers van het gedicht maakt dat er eigenlijk niks meer fout kan gaan in het nummer: I wanna be your vacuum cleaner/ Breathing in your dust

Oh Kut – Herman Brood en Jules Deelder

De enige echte Rock ’n Roll Junkie die Nederland ooit gehad heeft, Herman Brood, was een groot liefhebber van de poëzie die in Rotterdam geschreven en geleefd werd door dichters als Vaandrager, Vogel en Deelder. Toen Brood vijftig werd, een leeftijd die door dokters voor onmogelijk te halen zou zijn voor Brood door zijn druggebruik, nam hij voor de gelegenheid het album 50 The Soundtrack, met verschillende artiesten op. Een van deze artiesten was Jules Deelder. Als tekst gebruikten ze Kutgedicht, een gedicht van Deelder uit zijn bundel Lijf- en andere gedichten.

Annabel Lee – Black Rebel Motorcycle Club

Als er een dichter is die zo een beetje een hele cultus na zijn dood heeft doen ontstaan is het de Amerikaan Edgar Allan Poe wel. Zijn horrorachtige poëzie op rijm, doordrenkt met mystiek, duisternis en bloed geeft een stem aan velen die het gevoel hebben al het kwaad in de wereld op hun schouders te moeten meedragen. De rockband Black Rebel Motorcycle Club gebruikte het gedicht Annabel Lee van Poe voor hun gelijknamige nummer. Poe schreef Annabel Lee in 1849. Het was het laatste gedicht dat hij schreef en verscheen kort na zijn dood in de New Yorkse Daily Tribune. Overigens heeft Stevie Nicks, bekend van Fleetwood Mac, ook het gedicht Annabel Lee van Poe gebruikt voor haar gelijknamig nummer.