De invloed van Edgar Allan Poe’s The Raven op ons leven

Edgar Allan Poe was een Amerikaans schrijver en dichter. Tot hij het gedicht The Raven schreef, was Poe als schrijver helemaal niet zo succesvol. Maar na The Raven zou alles veranderen. Edgar Allan Poe had, waarschijnlijk, in zijn stoutste dromen nooit verwacht wat zijn gedicht in de wereld teweeg zou brengen. Als er namelijk een gedicht is geweest dat invloed heeft gehad op kunst, film, muziek, sport en de Amerikaanse cultuur, is het The Raven van Edgar Allan Poe wel…

Batman – Nevermore

In 2003 werd de vijfdelige stripboeken serie Nevermore van Batman uitgebracht. Aan het einde van de negentiende eeuw, worden een aantal hooggeplaatste personen in Baltimore vermoord. Het enige wat de moorden aan elkaar linkt is dat er bij ieder plaats delict een gigantische raaf wordt gezien. Batman en Edgar Allan Poe werken samen om deze merkwaardige zaak op te lossen.

Batman_Nevermore_1
Batman – Nevermore

Bier

Poe staat bekend om zijn grote alcoholinname. Hij was een fervent bierdrinker. Een aantal bierbrouwerijen zijn daar handig op in gesprongen. Zo heeft het Amerikaans biermerk Stroh ooit een reclameposter  gehad waar Poe met, jawel, een raaf op zijn schouder staat afgebeeld. Verder is er ook nog een bier met de merknaam Ravenbeer. Op de etiketten staat Poe met op zijn schouder, je zou het niet verwachten, een raaf.

The Simpsons

In de aflevering The Raven van het populaire The Simpsons. Je ziet Bart als de raaf, Homer als de treurende man, Lisa en Maggy als engeltjes en Marge is Lenore. De verteller van het verhaal is de bekende Amerikaanse acteur James Earl Jones.

Lou Reed – The Raven

De bekende Amerikaanse muzikant Lou Reed Reed was zo onder de indruk van de psychologische kanten van het werk van Edgar Allan Poe, dat hij een opera met de naam POEtry, geïnspireerd op Edgar Allan Poe en zijn gedicht The Raven schreef. Naast een opera, bracht hij ook het conceptalbum The Raven uit.

Baltimore Ravens

De Baltimore Ravens is een American fotoballteam uit Baltimore, de stad waar Poe het grootste gedeelte van zijn leven heeft gewoond en is gestorven. Eigenlijk was het de bedoeling dat de Ravens de Colts zouden heten. In Baltimore bestond namelijk twee keer eerder een American footballteam met Baltimore Colts als naam. Het laatste team verhuisde naar Indianapolis. De eigenaar van de Ravens probeerde de naam Colts te kopen, maar mislukte daar in. Uiteindelijk werd er een enquete gehouden in The Baltimore Sun en van ruim 33.000 respondenten gaf meer dan 21.000 de voorkeur aan de Ravens.

Baltimore_Ravens_logo.svg
Baltimore Ravens

The Alan Parsons Project – The Raven

In 1976 kwam het album Tales of Mystery and Imagination van The Alan Pasons Project uit. Op dit album staat het nummer The Raven dat is gebaseerd op het gedicht The Raven van Poe.

DJ Pavo – Raven

De Haarlemse DJ Paul van der Vooren, beter bekent als DJ Pavo heeft een nummer gemaakt met de titel Raven. In het nummer wordt een gedeelte van The Raven voorgedragen.

Tatoeages

En dan zijn er nog de tallozen tatoeages van Edgar Allan Poe en/of The Raven. Als je naar Instagram gaat en zoekt op #edgarallanpoetattoo dan ben je voorlopig nog wel even zoet als je ze allemaal wilt bekijken.