Next Generation Speaks

Voor veel jongeren is poëzie of spoken word een uitlaatklep en een manier om de wereld de ware ik van zichzelf te laten zien. Op deze manier worden zij ook meer bewust van zichzelf, maar ook de wereld om hun heen. Om met de bewustwording van jezelf en de wereld om te kunnen gaan kun je cursussen volgen bij Next Generation Speaks. De cursussen worden gegeven door (inter)nationale docenten. Bij Next Generation Speaks gaat het niet alleen om een stukje bewustwording, je leert er ook nog eens beter te schrijven en voor te dragen!

We spraken met Kay Slice en Elten Kiene over Next Generation Speaks.

Hoi Kay en Elten, voor wie zijn de cursussen bedoelt?

Kay Het is bedoeld voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar die door middel van spoken word hun stem kunnen/willen laten horen. 

Elten Daarbij is het toegankelijk voor zowel beginners als wat meer ervaren schrijvers. Iedereen heeft een verhaal en iedereen maakt dingen mee. Door middel van de workshops helpen wij jongeren hun gedachtes en ervaringen te vertalen naar papier. Dit heeft een empowerende werking. Deelnemers zijn potentiele volgende generatie changemakers.

In de film zie ik dat er veel over bewustwording gesproken wordt. Zijn de cursussen altijd maatschappelijk georiënteerd?

Kay Het gaat er vooral om dat jongeren hun visie en verhaal kwijt kunnen. De teksten zijn een reflectie van wat zij meemaken. Dat is heel breed. De Next Generation Speaks anthology is een goede weergave hiervan. Verschillende jonge schrijvers over de wereld hebben hier aan bijgedragen. Hierin worden maatschappijkritische thema’s zoals grenzen en bruggen maar ook thema’s zoals moeder zei aangesneden.

Op welke manier kan spoken word bijdragen aan maatschappij gevoelige onderwerpen?

Kay Spoken word is een vrije manier van schrijven, een universeel communicatiemiddel. Maatschappijgevoelige discussies gaan te vaak voorbij aan persoonlijke ervaringen. Bij spoken word ligt de nadruk juist hierop dat maakt het menselijk en herkenbaar. De video van Sarah/Black Siba is hier een goed voorbeeld van. Het is maatschappijkritisch, maar wel vanuit een persoonlijke invalshoek. 

Elten Bij spoken word ligt de nadruk ook vooral op het orale. De manier van voordragen dat eerder binnenkomt omdat de emotie of de boodschap zowel positief of negatief eerder binnenkomt bij een luisterend oor. Het zit hem ook al in de naam: het gesproken woord. Malcolm X had destijds ook al door wat de kracht was van het gesproken woord en trok veel op met poets (als ik het internet moet geloven). Noem het poëzie, noem het spoken word. Hoe je het went of keert, de manier van voordragen is vaak bepalend.

Team NGS
Next Generation Speaks

 Met welke docenten werken jullie allemaal?

Kay Next Generation Speaks is een initiatief van Roots & Routes. Geïnspireerd op Brave New Voices, een heel groot festival op het gebied van slam poetry en spoken word in Amerika. Alle docenten zijn gelieerd aan één van de internationale partners: Brouhaha (UK), Word n Sound(ZA), Urban Woorden (BE), Youth Speaks (VS), en Woorden worden zinnen (NL).

Hoe ervaren de deelnemers het allemaal? Ik kan me voorstellen dat het soms best heftig is om extra goed naar jezelf te kijken en dat er niets voor te schamen is.

Kay We creëren safe spaces waarin deelnemers zich comfortabel voelen om te schrijven en te delen. Dit proces zorgt ervoor dat deelnemers onderling in korte tijd een sterke band opbouwen. De teksten liggen immers dichtbij de persoon in kwestie waardoor je elkaar echt leert kennen.

Wil je de hele docu kijken en meer weten over Next Generation Speaks, kijk dan eens op hun Facebookpagina: Next Generation Speaks