Dichters Droog en Van den Born op Hitlerjacht

De dichters Bart FM Droog en Jaap van den Born hebben, nadat ze eerst Paul Damen ontmaskerd hebben, die een boek samenstelde waar onder andere het gedicht Denk’ es van Adolf Hitler in is opgenomen, wat geen gedicht van Hitler, maar van Georg Runsky bleek te zijn, nu het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) op de korrel welke een een aquarel aan Adolf Hitler toeschrijft. Uit onderzoek van Droog en Van den Born blijkt dat het aquarel waarschijnlijk niet door Hitler geschilderd is.

Het NIOD zou hun conclusies baseren op een ondeugdelijk en halfslachtig onderzoek dat gestoeld is op werk van de bewezen zwendelaars uit het nazi-vervalsingencircuit Peter Jahn en August Priesack. Priesack schreef bijvoorbeeld tientallen en mogelijk zelfs honderden echtheidsverklaringen uit voor kunstwerken vervaardigd door Hitler.

In 1983 is Priesack co-auteur van het boek Adolf Hitler als Maler und Zeichner van Billy F. Price, waarin aquarellen van Hitler zouden zijn opgenomen. Volgens de Amerikaanse historicus Frederic Spotts bestaat het boek echter voor tweederde uit vervalsingen.

Toch denk het NIOD dat het wel mogelijk is dat het aquarel door Hitler gemaakt is. Volgens NIOD-directeur Frank van Vree “is het de vraag of er ooit definitief bewijs te vinden is” en zijn er tal van redenen om het auteurschap van Hitler in twijfel te trekken, terwijl het omgekeerde veel moeilijker te bewijzen is.

Ondertussen is de ontdekking van Droog en Van den Born wereldnieuws en denken ze erover na om een boek te schrijven over vervalste Hitlers (schilderijen en gedichten), waarin de huidige affaire met het NIOD slechts bijzaak is.