Frans Vogel Poëzieprijs

Vlaamse wint Frans Vogel Poëzieprijs

De Vlaamse Dominique De Groen heeft de tweede Frans Vogel Poëzieprijs gewonnen. De Groen bracht twee dichtbundels uit: Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019), waaruit engagement spreekt met een wereld die op drift is en waarin niets ongeschonden blijft – ook de dichter zelf niet.

Dominique De Groen – © Dominique De Groen

De jury van de Frans Vogel Poëzieprijs 2019 heeft besloten de prijs toe te kennen aan Dominique De Groen, die daarmee de opvolger is van Lilian Zielstra: winnaar van de eerste editie in 2017. Uit het juryrapport: ʻDe Groens gedichten getuigen van een wijdse en scherpe blik op het laat-kapitalische tijdperk. Zij analyseert het onpersoonlijke alledaagse en hangt hier een protest aan op waaruit zowel humor als melancholie spreekt. Daarbij spaart zij ook zichzelf niet. In haar debuut schetste zij een keten van consumentisme, shopverslaving, textielarbeid en uitbuiting die wereldwijd is en ook de ik-figuur aantast. In haar tweede bundel gaat die depersonalisatie nog verder en staat de mens niet langer centraal in een op drift geraakte wereld. Haar poëzie is nergens gemakkelijk of vrijblijvend, stelt ongemakkelijke vragen en heeft geen tijd voor mooischrijverij. Daarmee laat De Groen een relevante stem horen in de huidige Nederlandstalige poëzie.ʼ

Frans Vogel © Verena Nuding

Morgen, 20 oktober om 14:30, zal de Frans Vogel Poëzieprijs tijdens een speciale editie van Frontaal in WORM, Rotterdam uitgereikt worden. Verder zullen er voordrachten zijn van Jesse Laport, Jos Nargy en Edna Azulay. Ook zullen Elfie Tromp en voormalig stadsdichter van Rotterdam, Daniël Dee geïnterviewd worden over de Rotterdamse letteren en Vogels betekenis daarbinnen.

Volgens collega-dichter Rien Vroegindeweij viel Vogel te karakteriseren als “bastaard, don juan, copywriter, medium, medemens, zwerver, querulant, charlatan, fotomodel, kroegloper, blower, psycholoog, [en] dichter”. Het zal, kortom, een enerverende middag worden.

Wat? Frans Voegel Poëzieprijs
Waar? WORM, Boomgaardstraat 71, Rotterdam
Wanneer? Zondag 20 oktober, 14:30-16:30
Tickets? €9,00 aan de deur, €7,50 online.