Dit zijn de genomineerden voor de C. Buddingh’-prijs

Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen zijn volgens de jury van de C. Buddingh’-prijs 2020 de schrijvers van de beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar en zijn daarmee genomineerd voor de 33ste editie van de prijs. De juryleden Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens selecteerden deze vier kanshebbers uit een recordaantal van dertig ingezonden debuten. De winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2020 wordt op 26 juni a.s. bekend gemaakt. Poetry International organiseert op weg naar de prijsuitreiking verschillende online evenementen rondom de genomineerde bundels, waaronder een leesclub.

De jury prees zich gelukkig met het hoge aantal van dertig ingezonden debuten, drie meer dan in 2019, en was blij verrast met de hoge kwaliteit van bundels, afkomstig van met name kleine uitgeverijen. De jury hoopt wel dat de volgende lichting debutanten er diverser uit zal zien. Wat betreft thematiek voerden de zogenaamde ‘dertigerdilemma’s‘ de boventoon: Wel of niet samenwonen? Kinderen? De jury werd echter vooral gegrepen door bundels met een onderscheidende stijl en een thematiek die het particuliere ontstijgt: valse geruststelling en doodsangst, bewuste kinderloosheid, klimaat en taal die zingt. Na alle debuten aandachtig te hebben gelezen, scherp besproken en nog eens herlezen, kiest de jury vol overtuiging voor de vier debuutbundels van deze dichters.