Michael McClure overleden

Op 6 mei overleed de Amerikaanse dichter Michael McClure op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Oakland, Californië. McClure gaf zijn eerste voordracht tijdens het legendarische Six Gallery evenement in San Francisco in 1955. Hij droeg er zijn gedichten Point Lobos Animism en For the Death of 100 Whales voor. Het evenement zou het begin zijn van de beat beweging. Allen Ginsberg, toen nog redelijk onbekend, organiseerde het en maakte zijn meesterwerk Howl voor het eerst aan de wereld toonbaar. Het was het begin van een literaire revolutie die het literaire vuur bij veel jonge mensen deed oplaaien. Vanaf dat moment werd poëzie in overvloed door de jongere generatie geleefd en stonden vele nieuwe dichters op.

McClure werkte met veel muzikanten samen, zoals Ray Manzarek van The Doors, en brachten samen albums en films uit. Het is niet geheel toevallig dat de zanger van The Doors, Jim Morrison, McClure als rolmodel had.

Michael McClure met Bob Dylan en Allen Ginsberg in 1972 foto: Larry Keenan

McClure is ook te zien in de film Last Waltz uit 1978, van Martin Scorsese waar hij een gedicht van Geoffrey Chaucer, een Engelse dichter uit de veertiende eeuw voordraagt. Verder is hij te zien in Beyond the Law en heeft hij een gastrol in Hired Hand.

Naast gedichten, schreef McClure ook songteksten. Het meest bekend hiervan is het nummer Mercedes Benz vertolkt door Janis Joplin.

McClure was ook journalist en artikelen van hem zijn opgenomen in The Rolling Stone, Vanity Fair, L.A. Times en de San Francisco Chronicle.

For the Death of 100 Whales

Hung midsea  
Like a boat mid-air  
The liners boiled their pastures:  
The liners of flesh,  
The Arctic steamers 

Brains the size of a teacup  
Mouths the size of a door 

The sleek wolves  
Mowers and reapers of sea kine.  
THE GIANT TADPOLES  
(Meat their algae)  
Lept  
Like sheep or children.  
Shot from the sea’s bore. 

Turned and twisted  
(Goya!!)  
Flung blood and sperm.  
Incense.  
Gnashed at their tails and brothers  
Cursed Christ of mammals,  
Snapped at the sun,  
Ran for the Sea’s floor. 

Goya! Goya!  
Oh Lawrence  
No angels dance those bridges.  
OH GUN! OH BOW!  
There are no churches in the waves,  
No holiness,  
No passages or crossings  
From the beasts’ wet shore.

-Michael McClure-