Black Lives Matter

Het zal niemand ontgaan zijn: de wereld ontwaakt en een overgroot deel laat zijn stem horen om racisme uit te roeien. Het gaat gepaard met vreedzame protesten, bekladdingen van foute figuren uit het verleden, die sowieso al nooit een prominente plek in ons straatbeeld hadden moeten krijgen, oproepen tot betere educatie over racisme op scholen, mensen in laten zien dat zoiets als white privilige toch echt wel bestaat en zoveel andere dingen meer.

Wij van A Fetish For Poetry willen graag de Black Lives Matter-beweging steunen en aandacht geven voor dat waar zij voor vechten en laten de stadsdichters van Rotterdam, Dean Bowen en Amsterdam, Gershwin Bonevacia aan het woord.

Dean Bowen Stadsdichter Rotterdam

mi skin

mijn huid mijn gietijzeren huid mijn evenaar huid mijn gietijzeren evenaar huid mijn huid mijn litteken huid mijn grijze litteken huid mijn grijze huid mijn asielzoeker huid mijn huid mijn kleurenblind huid mijn rook huid mijn kleuren rook huid     is brandbaar     mijn brandbare huid mijn vervloekte huid mijn vervloekte huid     is brandbaar      mijn huid mijn bidden huid mijn bidden marshmallow huid mijn wolken marshmallow huid mijn brandbare wolken huid mijn huid mijn marshmallow     huid is brandbaar     mijn huid mijn afgerolde huid naakt mijn naakte afgerolde huid mijn capituleren huid mijn huid mijn blues huid mijn doorzichtige huid mijn doorzichtige blues huid mijn huid mijn blues is brandbaar huid & mijn huid is een huis     mijn roest huid     mijn huid roest     mijn roest huid     is brandbaar

oxideert

mijn huid oxideert mijn neutrale huid mijn zwarte neutrale huid mijn afgeknepen zwarte neutrale huid     is brandbaar      mijn afgekamde huid mijn droge huid mijn droge huid     is brandbaar     mijn volwassen huid mijn volwassen huid is gewassen huid mijn gewassen huid is huid mijn worden huid mijn rekbare worden huid mijn woorden huid     is rekbaar     mijn huid     is brandbaar     mijn wonder huid mijn voetnoten huid mijn voetnoten wonder huid mijn spiegel huid mijn scherven huid mijn spiegel scherven huid mijn magie huid mijn #blackboymagic huid mijn zwarte huid is magie huid en jongens zijn     brandbaar

-Dean Bowen-


Gershwin Bonevacia Stadsdichter Amsterdam

George Floyd

Soms wil je de wereld in de grond begraven,
totdat de wereld van zichzelf genezen is.
Wil je op de Dam staan en schreeuwen:
‘Black lives matter.’

In de hoop dat jouw kinderen,
de kinderen van jouw kinderen
niet hoeven te opereren vanuit een
institutioneel racistisch systeem.

Soms kom je dingen tegen die je vanbinnen
proberen te breken, die je midden in jezelf
uit elkaar doen vallen,
maar vandaag plant ik mijn hart daarin.

Ik zal spreken, schrijven,
opstaan en eren.
Voor alle mensen die dagelijks ervaren
hoe het voelt om je bestaan te moeten doseren.

Toen ik klein was, wenste ik weleens
dat ik blond was met blauwe ogen,
was ik bang om te lijken op mezelf.

Vandaag ben ik niet bang meer,
zal ik niet meer wegkijken,
maar de samenleving verantwoordelijk stellen.

-Gershwin Bonevacia-