MUGzine: een schrift vol poëtische vluggertjes

Vorig jaar op vakantie in Engeland, ziet dichter en uitgever Wouter van Heiningen van MUG books uitgeverij, in een museum een aantal kleine poëzieboekjes liggen. Het brengt hem op het idee om een klein poëziemagazine -A6 formaat- te gaan maken waarin iedere keer drie dichters in zullen verschijnen.

Wouter vertelt: “Marie-Anne, een collega van mij bij de bibliotheek en van Poetry Affairs, heeft in het verleden online magazines gemaakt en daar ben ik mee in gesprek gegaan. We hebben toen besloten om een magazine te maken dat kwaliteit heeft en dat er ook mooi uitziet.” Wouter benadert daarop zijn broer, die vormgever is en vraagt hem of hij het leuk vindt om met het idee wat te doen. “En dat vond hij wel.” Toen moest er nog een naam verzonnen worden en kwam een andere colllega met het idee om het magazine, Mugazine te noemen, want een mug is klein, Wouters uitgeverij draagt die naam en het boekje is ook klein. “Uiteindelijk is het met een kleine aanpassing MUGzine geworden.”

Om te kijken hoe het magazine er dan in het echt uit zal gaan zien en om er achter te komen hoe er op gereageerd wordt, vullen ze zelf de inhoud van het eerste nummer. “We kregen er gelijk hele goede reacties op.” Zegt Wouter. “We hebben toen ook de eerste dichters voor de tweede editie gevraagd en die waren gelijk entousiast. De reacties zijn nog beter dan die van de eerste editie, dus de derde editie is nu al in de maak.”

MUGzine komt in een uitgave van 100 stuks maar is ongelimiteerd online te downloaden. Wouter: “Het magazine is helemaal gratis. Het originele idee was om de magazines te verspreiden onder boekhandels en bibliotheken, maar toen kwam de corona en heeft dat niet door kunnen gaan. De magazines kunnen, dit gaat wel tegen een kleine vergoeding, op aanvraag opgestuurd worden. Je stuurt ons dan gewoon een berichtje en zolang de voorraad strekt zullen wij het opsturen. De meewerkende dichters krijgen overigens ook 10 exemplaren. Je kan het magazine ook nog als cadeautje aanvragen. Dan komt het in een Japans envelopje met een stickertje er op, het ziet er echt heel leuk uit, en die kan je dan voor €5,00 aanschaffen. We zijn ook over een abbonnement aan het nadenken, dat zal dan tegen verzendkosten zijn.”

Wouter van Heiningen

Ieder magazine zal uit 16 bladzijden bestaan, met naast de gedichten, ook één kunstwerk en achterop een Luule. Wouter legt uit: “Luule betekent poëzie in het Estisch. Het is een klein rubriekje op de achterkant van het magazine, wat bestaat uit een klein gedicht. De eerste twee heb ik zelf gemaakt, maar ze mogen ook opgestuurd worden.”

Luule
In een notendop

Het zaadje dat ik plantte
en zorgvuldig water gaf
groeit nu naar de zon
maar steeds verder van mij af

-Wouter van Heiningen-

Website: MUGzines
Instagram: MUGzines
Twitter: MUGzines