Poetry On Impact

Ter gelegenheid van de Poëzieweek presenteert Poetry International van 28 januari tot en met 3 februari a.s. aansluitend op het achtuurjournaal Poetry on Impact, een live online flits poëzie over zaken die er naast het hete nieuws zeker óók toe doen. Via zoom verzorgen spraakmakende dichters uit binnen- en buitenland een krachtige poëzievoordracht gevolgd door een Q&A met het zoompubliek. Wat zou de rol van poëzie in deze turbulente tijden zoal kunnen zijn? Het antwoord op die vraag komt van zeven ‘dichters van dienst’, dichters die veelal als stads- of streekdichter of Dichter des Vaderlands boven op de actualiteit zitten en op verschillende manieren de werkelijkheid via poëzie van context voorzien.

Tsead Bruinja afzwaaiend Dichter des Vaderlands.
Donderdag 28 januari, 20:30 – 21:00


“Ik wil de menselijke kant van de zaak belichten, maar ik moet ook ruimte hebben om boos te zijn – en dan misschien ongelijk te krijgen,” zei Tsead Bruinja bij zijn aantreden als Dichter des Vaderlands in 2019. Wat het menselijke betreft, hij reisde in 2019 langs Friese verzorgingshuizen om ‘poëzie op te halen’. Met de bewoners dook hij in het verleden en maakte van hun herinneringen gedichten.

 Dit jaar sprak hij met TBS’ers en schreef er de documentaire poëziebundel ‘Springtij’ over. Ondertussen schreef hij voor NRC scherpe gedichten over eindeloos gepolder en passiviteit bij politiek en publiek om slepende kwesties aan te pakken. “De publieke ruimte is een ontmoetingsplaats van uiteenlopende, uitgesproken meningen. Dat mogen mijn gedichten ook zijn.”

Maud Vanhauwaert & Rodaan Al Galidi auteurs van het Poëziegschenk 2021
Vrijdag 29 januari, 20:30 – 21:15

Maud Vanhauwaert en Rodaan al Galidi schreven samen het poëziegeschenk 2021. Vanhauwaert zwaaide nog maar pas af als Stadsdichter van Antwerpen, de stad die ze twee jaar doorkruiste op zoek naar nieuwe verhalen en poëzie die ze als installatie of performance presenteerde. Het is haar specialiteit om met speelse, theatrale ingrepen poëzie los te weken van het papier: ‘poëzie als shortcut om tot een wezenlijke ontmoeting te komen’.

Rodaan Al Galidi werd al eens de ‘Asielzoeker des Vaderlands’ genoemd. Als Irakees vluchteling kwam hij in 1998 naar Nederland. In no-time beheerste hij de taal op literaire niveau. De verwondering van een vreemdeling die zich langzaam een nieuw land en een nieuwe cultuur eigen maakt is een vaste waarde in zijn werk gebleven. Zijn bundels ‘De herfst van Zorro’ en ‘Koelkastlicht’ werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel.

Vanessa Kisuule Stadsdichter van Bristol
Zaterdag 30 januari, 20:30 – 21:00

Vanessa Kisuule was city poet van Bristol toen haar gedicht ‘Hollow’ viral ging. Tijdens Black-Lives-Matter-protesten in haar thuisstad werd het standbeeld van Edward Colston, koopman, slavenhandelaar en tory-parlementslid – omvergetrokken en in de haven gegooid, het begin van een wereldwijde beeldenstorm als reactie op de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd door politieagenten.

Kisuule is schrijver en performer met een rits aan beeldende slamtitels op zak, waaronder de Bang Said The Gun en Hammer and Tonque National Slam. Haar tweede bundel ‘A Recipe for Sorcery’ valt te lezen als een gids voor personen die genegen zijn mee te waaien met de waan en het politieke klimaat van de dag. Kisuules gedichten stonden in The Guardian en Huffington Post en waren te beluisteren op BBC Woman’s Radio en in The Guilty Feminist Podcast.

Paul Demets oud-Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen
Zondag 31 januari, 20:30 – 21:00

Dichter en poëzierecensent Paul Demets was van 2016 tot en met 2019 Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen. Hij legde er de verwevenheid van mens en dier, natuur en samenleving vast. In de bundel ‘De Hazenklager’ laat hij zien hoe de mens zich – op een enkele zich verzettende ‘Greta Thunberg’ na – boven de natuur verheven waant, hoe stadsen op plattelanders neerkijken en boeren stuklopen op klimaatakkoorden met al het leed van dien.

Hij bezingt tegelijk de veelzijdigheid van de natuur, de pracht en het gevaar, kwetsbaar en weerbarstig in één. In 2018 won Paul Demets met ‘De Klaverknoop’ de Jan Campertprijs.

Alfred Schaffer winnaar P.C. Hooftprijs voor poëzie 2021
Maandag 1 februari, 20:30 – 21:00

Dichter, vertaler, redacteur en docent Alfred Schaffer schrijft al vanaf zijn debuut ‘Zijn opkomst in de voorstad’ meerstemmige poëzie waarin de vraag wat de mens met de wereld aan moet gestaag en vanuit vele invalshoeken, beelden en situaties doorklinkt. Schaffer is een dichter die vragen stelt, in zijn gedichten ook vaak letterlijk. Hij schrijft met een groot taalgevoel en een rijk vocabulaire.

In zijn vroege werk lag het accent op de werking van de taal. De Zuid-Afrikaanse werkelijkheid – Schaffer doceert sinds 2011 aan de Universiteit van Stellenbosch – leidde tot een sterker engagement in zijn poëzie. In zijn Albert Verwey lezing uit 2017 en de Hans Groenewegenlezing uit 2019 maakte hij duidelijk dat ‘poëzie doorgaans veel meer kan dan waar ze bij de gemiddelde Nederlander om bekend staat, dat engagement en poëzie heel goed samengaan’. Dit jaar verscheen zijn bundel ‘Wie was ik. Strafregels’, waarin hij via de poëzie zijn eigen positie in de verhoudingen tussen zwart en wit onderzoekt. Voor zijn gehele oeuvre krijgt Alfred Schaffer binnenkort de P.C. Hooftprijs voor poëzie 2021.

Nyk de Vries Dichter fan Fryslân
Dinsdag 2 februari, 20:30 – 21:00

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries is dichter, schrijver en muzikant en staat bekend om zijn karakteristieke, indringende en vaak muzikale voordracht. Hij schrijft prozagedichten, korte verhalende poëzie vol verwondering en melancholie. Met een enkel detail maakt hij je deelgenoot van een uitzonderlijke belevenis, ergens op deze aarde. Als Dichter fan Fryslân reageert hij op de Friese actualiteit.

Daarom is poëzie zo mooi: ‘omdat het gaat over jezelf, over mensen in dezelfde steden en dorpen, met dezelfde vragen en verlangens.’ De titels van zijn bundels vormen een gedicht op zich: ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’, ‘Per ongeluk reed ik naar het zuiden’ en ‘Motorman’. In 2015 verscheen zijn roman ‘Renger’, dat hij ook als hoorspel uitbracht.

Ellen Deckwitz begeesterd ambassadeur voor de poëzie
Woensdag 3 februari, 20:30 – 21:00

Ellen Deckwitz is al jaren de meest begeesterde ambassadeur voor de poëzie. In haar ‘Olijven moet je leren lezen’ en het onlangs verschenen ‘Dit gaat niet over grasmaaien’ laat ze zien hoe rijk en waardevol de poëzie is en hoe je er als lezer en luisteraar veel van je gading kunt vinden. Met columns voor NRC en De Nieuws BV betoont ze zich ook een aansprekend chroniquer van de alledaagse realiteit en de kwetsbare positie die het individu daarin inneemt.

Ze combineert de kracht van de poëzie met betrokkenheid bij de harde werkelijkheid en de last van de geschiedenis. Dat spreekt op overtuigende wijze uit Deckwitz’ laatste bundel ‘Hogere Natuurkunde’ waarin ze de confrontatie aangaat met het levensverhaal van haar grootmoeder, die Ellen – als enige in de familie – haar kampervaringen in Nederlands-Indië toevertrouwde. De bundel laat zien hoe grootmoeders Indiëverleden in haar eigen leven doorwerkte. De oorlog woekert onzichtbaar verder en blijft voelbaar in de taal en in het zwijgen tussen de regels.

Meer informatie over de dichters en gedichten staan op www.poetry.nl. Daar zijn ook de tickets verkrijgbaar á € 5,- per aflevering, het geven van een extra donatie is mogelijk.