Anne Vegter nieuwe stadsdichter Rotterdam

Anne Vegter is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. Zij neemt het stokje over van Dean Bowen die afgelopen twee jaar stadsdichter van de havenstad is geweest. In het Bibliotheektheater van Rotterdam werd zij vanmiddag op gedichtendag – laatste donderdag van januari -, officieel benoemd door wethouder Judith Bokhove. De stadsdichter heeft de taak om jaarlijks meedere stadsgedichten over Rotterdam, haar inwoners en de Rotterdamse actualiteit te schrijven en te presenteren.

Anne Vegter © Rosa van Ederen

Vegter was eerder van 2013 tot 2017 Dichter des Vaderlands. Naast dichter is zij prozaïst, toneel- en kinderboekenschrijver. In 2004 ontving zij de Anna Blaman Prijs. De Anna Blaman Prijs is de bekroning van een waardevol auteurschap in en voor Rotterdam en daarmee de bevordering van het literaire klimaat in Rotterdam en omgeving. Alleen schrijvers die wonen of werken in de regio Rotterdam of op een andere manier nauw verbonden zijn met de stad, komen in aanmerking voor de prijs.

Anne Vegter wil zich als stadsdichter in de komende twee jaar zich profileren als stadsnomade die de verschillende ‘ritmen’ van de wijken waarneemt. Een stad verhoudt zich tot de context van Nederland; Rotterdamse urgenties zijn evengoed zichtbaar op nationaal niveau. De stadsdichter gaat erop uit om tegenstrijdige stemmen in eigen stad te horen: divers, jong, oud. Vegter wil maandelijks een online spreekuur houden voor Stadsdromers. Stadspoëzie ontstaat door luisteren, kijken en nadenken. Een stadsdichter zoomt uit en schrijft over de plek waar we leven en de kwetsbare tijd waarin we ons bevinden. Vegters gedichten willen vitaliseren.