Vijf onvergetelijke William S. Burroughs momenten

Vandaag is William S. Burroughs jarig. Samen met Jack Kerouac en Allen Ginsberg een van de bekendste schrijvers en dichters van de Beat Generation en inspirator voor velen zoals Jim Morrison van The Doors, Bono van U2 en Kurt Cobain van Nirvana.

Zijn meest legendarische werken zijn Naked Lunch, over drugsverslaving en ontaarding en Junkie, een over zijn leven als een drugsgebruiker en -dealer. Het geeft een ongekende blik in het leven van heroïneverslaafden in de begin jaren 50 van de vorige eeuw.

Een van de meest legendarische en trieste momenten in het leven van Burroughs is zijn Wilhelm Tell-moment in een bar in Mexico City. Dronken als Burroughs was, begon hij op te scheppen over zijn schietkwaliteiten. Om de daad bij het woord te zetten, plaatste hij een glas op het hoofd van zijn vrouw Joan Vollmer. Dit glas zou hij zonder moeite van haar hoofd kunnen schieten, pochte hij. Helaas ging dit gruwelijk fout en schoot hij Vollmer tussen de ogen. Vollmer zou het niet overleven.

Op de dag dat William S. Burroughs 107 jaar oud geworden zou zijn, plaatsen wij hier 5 van de mooiste Burroughs-momenten die er op YouTube te vinden zijn.

William S. Burroughs leest zijn gedicht A Thanksgiving Prayer voor
William S. Burroughs te gast bij Saturday Night Live
William S. Burroughs scheten op naamgenoot William Shakespear
Het gedicht Is Everybody In van Jim Morrison werd door William S. Burroughs ver na Morrisons dood opgenomen
U2 – Last Night On Earth waar in het eindshot William S. Burroughs schittert