Metal en poëzie

Heavy Metal staat vooral bekend om de aantal decibellen die metalbands met hun snerpende gitaren, donderende drums en schreeuwende zang produceren bij hun optredens en natuurlijk op hun albums. Dat metal en poëzie vaak hand in hand gaan is wat minder bekend. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met de beste metalnummers geïnspireerd door de mooiste gedichten.

Manowar – Achiless, Agony and Ecstasy in Eight Parts
Gedicht: Ilias
Dichter: Homerus

Manowar heeft het lef gehad om het epische gedicht de Ilias van Homerus uit 750 v.Chr. op te nemen. Niet in zijn geheel natuurlijk, daarvoor is het heldendicht veel te lang, maar in een samenvatting van 28 minuten. De ingekorte tekst laat zien dat basgitarist en schrijver van de tekst niet zomaar iets deed, maar dat een flinke studie van de Ilias voorafgegaan was.

Iron Maiden – Rime Of The Ancient Mariner
Gedicht: The Rime of the Ancyent Marinere
Dichter: Samuel Taylor Coleridge

Iron Maiden heeft het gehele gedicht The Rime of the Ancyenr Marinere van Samuel Taylor Coleridge oorspronkelijk uitgegeven in 1798 gebruikt voor hun perfect passende muziek. Het nummer duurt maar liefst 14 minuten.

Iced Earth – Dante’s Inferno
Gedicht: De Goddelijke Komedie: Inferno (Hel)
Dichter: Dante Alighieri

Een duizelingwekkende 17 minuten heeft het Amerikaanse Iced Earth nodig voor het gedicht van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. In het gedicht betreden Vergilius en Dante de hel door een poort met daarop een negenregelige spreuk, waarvan de laatste regel beroemd is geworden: “Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt” en natuurlijk gebruikt door Iced Earth.

Ulver – Voice Of The Devil
Gedicht: The Voice Of The Devil
Dichter: William Blake

Uit misschien wel het bekendste boek van William Blake, The Marriage Of Heaven And Hell, komt het gedicht The Voce Of The Devil dat Ulver gebruikt voor hun gelijknamige nummer. Ulver heeft een andere aanpak dan de meeste andere metalbands die poëzie gebruiken in hun nummer; in plaats van te zingen, wordt het gedicht voor een groot gedeelte daadwerkelijk voorgedragen.

Celtic Frost – Sorrows Of The Moon
Gedicht: Triestheid van de Maan
Dichter: Charles Baudelaire

Ook de zanger van Celtic Frost draagt het gedicht van de beroemde Franse dichter Charles Baudelaire voor. Het nummer verandert van sfeer tussen de verschillende strofen in.

Cathedral – A Funeral Request
Gedicht: Requiem en Sombre Sonnet
Dichter: David Park Barnitz

Waar alle bands aan een gedicht genoeg hebben, gebruikt Doom metal band Cathedral maar liefst twee gedichten van de Amerikaanse dichter David Park Barnitz in hun nummer A Funeral Request. Beide gedichten – Requiem en Sombre Sonnet- komen uit Barnitz’ bekendste bundel The Book of Jade.