Zonder Ferlinghetti geen Deelder en Vinkenoog

Op 22 februari van dit jaar overleed de Amerikaanse schrijver en dichter Lawrence Ferlinghetti, een maand voor zijn 103e verjaardag. Ferlinghetti was niet zo maar een schrijver, maar eentje die anderen kon inspireren. 

In 1953 begon hij dan San Francisco de boekhandel City Lights Bookstore, een plek waar al snel verschillende schrijvers samenkwamen. Waardoor hij het idee opvatte om ook een uitgeverij te beginnen: Pocket Poet Series. In deze Pocket Poet Series werden de eerste werken uitgegeven van belangrijke leden van de Beat-generatie als Jack Kerouac, Allen Ginsberg en Gregory Corso.

Lawrence Ferlinghetti en Allen Ginsberg in 1965 © M. Stroud

Bij zijn boekhandel vonden ook legendarische poëzie-avonden plaats. Op een van die avonden droeg Ginsberg voor het eerst zijn meesterwerk Howl voor en stond Michael McClure voor het eerst op het podium.

Doordat de dichters zo vaak rond hingen bij de City Lights Bookstore, ging een nog jonge Jim Morrison, dichter en zanger van The Doors, vaak naar de boekhandel in de hoop een glimp op te vangen van zijn literaire helden.

Naast Morrison heeft de Beat-generatie waar Ferlinghetti een podium aangaf ook veel Nederlandse dichters en schrijvers, zoals Jules Deelder en Simon Vinkenoog geïnspireerd.

Het meest inspirerende werk van Ferlinghetti zelf is misschien wel A Coney Island of the Mind, uitgebracht in 1958. In de bundel zijn onder andere de beroemde gedichten I Am Waiting en Junkman’s Obbligato opgenomen.