Woordnacht en Erven Deelder lanceren Beurs van Deelder

Er komt een nieuw stipendium voor Nederlandstalige schrijvers en dichters onder de noemer B.v.D. De afkorting staat voor Beurs van Deelder. B.v.D. betreft een tweejaarlijks stipendium voor een auteur die zich, in de geest van Deelder, onderscheidt door lef en vitaliteit, stilistische kwaliteit en literaire eigenzinnigheid. Aan de Beurs van Deelder is een bedrag van maximaal 10.000 euro verbonden voor het schrijven van nieuw en oorspronkelijk werk.

De toekenning wordt voor de eerste keer vastgesteld in 2022, door een commissie waarin Stichting Woordnacht en de erven mede vertegenwoordigd zijn.

Jules Deelder (1944-2019) beschikte over een grote artistieke reikwijdte. Hij geldt als een van de meest veelzijdige en productieve auteurs die Nederland voortbracht. Deelder schreef poëzie, proza, toneel en strips, was bovendien muzikant, beeldend kunstenaar, performer, trendsetter en maakte vanaf 1985 tientallen theaterprogramma’s. Stichting Woordnacht en de Erven Deelder willen met het nieuwe stipendium allereerst recht doen aan zijn literaire nagedachtenis.