Frans Vogel Poëzieprijs

Daniël Vis wint Frans Vogel Poëzieprijs

De Frans Vogel Poëzieprijs 2021 is toegekend aan de Nederlandse dichter en tekstschrijver Daniel Vis (32 jaar). De Frans Vogel Stichting heeft dit vandaag bekend gemaakt. De feestelijke uitreiking zal op donderdag 25 november plaatsvinden in de Rotterdamse uitgaansgelegenheid JACK, in samenwerking met de literaire stichting Woordnacht.

De Frans Vogel Poëzieprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor dichters tot en met 32 jaar uit Nederland of Vlaanderen, vernoemd naar de Rotterdamse dichter Frans Vogel en voor het eerst uitgereikt in 2017. Aan de prijs is een bedrag van 1.500 euro verbonden evenals een beeldje van de Rotterdamse kunstenaar Cor Kraat.

Daniël Vis. Foto: Irwan Droog

De prijs stimuleert jonge dichters die schrijven binnen de geest van Vogels poëzie. De Rotterdamse dichter Frans Vogel (1935-2016) was ook schrijver, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant. Sporen van dat alles zijn in zijn werk terug te vinden. Zijn gedichten zijn onverbrekelijk verbonden met het rauwe grotestadsleven dat de omgeving vormt voor veel nieuwe makers en performers.

Daniël Vis publiceerde tot nu toe Crowdsurfen op laag water, Het weefsel en Insect Redux. De jury bestaande uit Eelkje Christine Bosch, Myrte Leffring, Diana Ozon, Tineke Speksnijder en Elfie Tromp omschrijft Daniël Vis als iemand die gedichten schrijft die bedwelmen, die ontroeren, die je aan het lachen maken en je doen huiveren.. Uit het juryrapport: ‘Vis maakt verrassende onderwerpkeuzes en is wars van moeilijk-doenerij: het zijn vaak rauwe en tegelijk invoelbare teksten. Tragiek en humor liggen in zijn werk dicht bij elkaar.’