200 jaar Baudelaire in De Nieuwe Liefde

Op 9 april zou Baudelaire, mocht hij zo een beetje het eeuwige leven hebben, 200 kaarsjes uitblazen. Reden voor De Nieuwe Liefde in Amsterdam om dit 14 november te vieren. Deze avond wordt Baudelaire’s levensadvies gevolgd en duikt men in zijn wereld van alles wat God verboden had, met voordracht, muziek, film en het favoriete drankje van de decadenten: het mysterieuze absint, ook wel De Groene Fee genoemd.

Het programma ziet er als volg uit:

Meestervertaler Peter Verstegen houdt een inleiding over het leven en werk van Charles Baudelaire. Uitgeverij HetMoet vroeg hem om zijn favoriete gedichten te selecteren voor de bloemlezing: de ambachtelijk gedrukte tweetalige bundel Le Poison/Het Gif, die vanavond wordt gepresenteerd.

De Nederlandse componist Christian Blaha schreef nieuwe muziek voor het titelgedicht van de bundel Le Poison/Het Gif. Deze première en andere prachtige muziek op teksten van Baudelaire door componisten als Ernest Chausson en Claude Debussy in een optreden sopraansoliste Anna Majchrzak en pianist Daan van de Velde. 

Dichter en voordrachtskunstenaar Simon Mulder draagt Baudelaire’s gedichten voor in het Frans en het Nederlands. Filmmaker André Grove brengt een filmische ode aan Het Gif in de vorm van een videoclip. Feest der Poëzie presenteert een verdiepende tweedelige podcast over Baudelaire met meer voordracht, muziek en interviews. De Poëziebar serveert absint met een persoonlijk voorgedragen sonnet.

Kaarten te koop via website De Nieuwe Liefde.