1979: Allen Ginsberg in Rotterdam

Het volgende verslag is van Rob de Moes en komt uit het boekje: Literair Café De Overheid. Uitgegeven door Stichting Cultien. En gaat over het bezoek van Allen Ginsberg aan eerder genoemd literair café. De Overheid bestond vanaf 1978 tot aan 1996 en zat aan de Nieuwe Binnenweg. Uitbaters waren Jan Oudenaarden, Rob de Moes en Hans Verschoor.

In 1979 vond het tiende Poetry International festival plaats. De Overheid richtte op verzoek ca het bestuur van Poetry International in De Doelen een bodega in, waar dichters elkaar en hun lezers zouden kunnen ontmoeten. De bodega was een succes, tot de laatstse avond, waarop een van de redacteuren van tijdschrift LIJN VIJG wegens wangedrag uit de bodega moest worden verwijderd en deze uit protest een zandstenen buste gemaakt door de beeldhouwer John Rädecker, opgesteld ergens in de wandelgangen van De Doelen, tegen het stenen vloeroppervlak wierp. De buste viel in stukken uiteen. De Overheid kreeg de schuld. Met de schuld viel het achteraf wel mee, maar het gaf een hoop gezeik.

Foto: Wim de Boek ©1979 Wim de Boek

Achtentwintig dichters kwamen naar Rotterdam: Allen Ginsberg, Adrian Henri, Bert Schierbeek, Kazuko Shiraishi, Lars Gustafsson, Gerrit Kouwenaar, Les Murray, Hans Tentije, Hans Verhagen, Cees Buddingh’, Hans Magnus Enzensberger en Hans Favery en nog vijftien anderen, onder wie Jules Deelder (maar die woonde natuurlijk in Rotterdam). Ted Joans verbleef ook in de stad, maar was niet opgenomen in de programmering.

Het bestuur van De Overheid ging met Adrian Henri (‘a poet has a duty to be unfaithful’) naar Katendrecht. Adrian Henri, een gezette dichter uit de Liverpool scene, genoot bovenmatig. Een vriendschap was geboren. Het contact bleef tot zijn dood in 2000 bestaan.

Een ongekende belevenis was het optreden van Alles Ginsberg (Poets are Damned…but see with the Eyes of Angels’), zijn partner Peter Orlovski en gitarist Steve Taylor in De Overheid, waarbij ook Adrian Henri, Kazuko Shiraishi en Ted Joans aanwezig waren. Wow! De grote namen van de Beat Generation in De Overheid! We waren een handshake verwijderd van Bob Dylan!

Allen Ginsberg zou enkele jaren later (24/12/82) nogmaals optreden in De Overheid, maar door de verwachtte massale opkomst werd het optreden verplaatst naar Dizzy aan de ’s Gravendijkwal.