Paul Demets wint Paul Snoekprijs

Dichter Paul Demets heeft de Paul Snoekprijs van de stad Sint-Niklaas gekregen. Al voor de tiende keer werd de poëzieprijs uitgereikt. Dat gebeurde zondag 10 april in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas.

De driejaarlijkse Paul Snoekprijs gaat telkens naar een bundel Nederlandstalige poëzie die zich bijzonder onderscheidt door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter. Zondag 10 april werd de prijs uitgereikt in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas, tijdens een bijzondere editie van ‘Poëzie op zondagmorgen’. Dichter Paul Demets mocht als laureaat het podium op. Hij kreeg de tiende Paul Snoekprijs voor zijn bundel ‘De landsheer van de Lethe’. 

De jury voor de Paul Snoekprijs 2022 bestond uit Dirk De Geest (voorzitter), Sarah Vankersschaever, Marianne Vonck en Dirk Van Driessche. De poëziebundel van Paul Demets is volgens hen een winnaar van formaat. “Deze poëzie dwingt de lezer tot een diepgaande confrontatie met de ander, met zichzelf, en uiteindelijk ook met de taal. Net daardoor wordt waardevolle poëzie ondraaglijk, maar ook onweerstaanbaar. De Paul Snoekprijs krijgt, althans in de ogen van de jury, ook dit jaar een winnaar van formaat, de primus inter pares in een imposante stoet van dichters.” 

Uit de gepubliceerde poëziebundels van 2019, 2020 en 2021 had de jury ook Mischa Andriessen met Winterlaken, Dominique De Groen met Het offerlam, Bernke Klein met Zandvoort, Veldwerk, Hester Knibbe met Inzake dit huis en Tomas Lieske met Keto stiefcommando genomineerd